Мъжът, който простреля словашкия премиер Роберт Фицо, може да получи доживотна присъда.

...
Мъжът, който простреля словашкия премиер Роберт Фицо, може да получи доживотна присъда.
Коментари Харесай

"Исках само да го раня": Доживотен затвор грози нападателя на Роберт Фицо

Мъжът, който простреля словашкия министър председател Роберт Фицо, може да получи доживотна присъда. Той към този момент е упрекнат в опит за ликвидиране. 71-годишният публицист Юрай Цинтула е прекарал нощта в полицейска килия.

Той създаде пет патрона, три от които уцелиха министър-председателя. Роберт Фицо се намира в доста тежко, само че стабилно състояние. Нападението се случи, до момента в който той поздравяваше свои поддръжници след съвещание на държавното управление в дребния град Хандлова в Централна Словакия.

След офанзивата служители на реда и криминалисти в продължение на часове са търсили и събирали улики и доказателства. Сантиметър по сантиметър проверяващите са обследвали мястото на престъплението. С 3D скенер са сканирали освен мястото на стрелбата, само че и по-широк периметър.

 ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Атентатът против словашкия министър председател Роберт Фицо 1 мин. ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Атентатът против словашкия министър председател Роберт Фицо  Рангел Бизюрев: Димитър падна на земята и сподели „ Спри, доста неприятно ме удари “ 3 мин. Рангел Бизюрев: Димитър падна на земята и сподели „ Спри, доста неприятно ме удари “  Ген. Тодор Коджейков: Грешка на защитата - втори нападател щеше да доубие Роберт Фицо 3 мин. Ген. Тодор Коджейков: Грешка на защитата - втори нападател щеше да доубие Роберт Фицо  Оказват помощ на възпитаници в музей, откакто яли храна с марихуана 2 мин. Оказват помощ на възпитаници в музей, откакто яли храна с марихуана  Шокиращият миг, в който майка е хвърлена от влакче в увеселителен парк (ВИДЕО) 2 мин. Шокиращият миг, в който майка е хвърлена от влакче в увеселителен парк (ВИДЕО)  Милен Керемедчиев за стрелбата против Роберт Фицо: Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане 2 мин. Милен Керемедчиев за стрелбата против Роберт Фицо: Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане  ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Атентатът против словашкия министър председател Роберт Фицо 1 мин. ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Атентатът против словашкия министър председател Роберт Фицо  Рангел Бизюрев: Димитър падна на земята и сподели „ Спри, доста неприятно ме удари “ 3 мин. Рангел Бизюрев: Димитър падна на земята и сподели „ Спри, доста неприятно ме удари “  Ген. Тодор Коджейков: Грешка на защитата - втори нападател щеше да доубие Роберт Фицо 3 мин. Ген. Тодор Коджейков: Грешка на защитата - втори нападател щеше да доубие Роберт Фицо  Оказват помощ на възпитаници в музей, откакто яли храна с марихуана 2 мин. Оказват помощ на възпитаници в музей, откакто яли храна с марихуана  Шокиращият миг, в който майка е хвърлена от влакче в увеселителен парк (ВИДЕО) 2 мин. Шокиращият миг, в който майка е хвърлена от влакче в увеселителен парк (ВИДЕО)  Милен Керемедчиев за стрелбата против Роберт Фицо: Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане 2 мин. Милен Керемедчиев за стрелбата против Роберт Фицо: Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане

Около 23:00 часа криминалистите са отишли и до автомобила, с който Юрай Цинтула идва в Хандлова.

   View this post on Instagram

A post shared by BBC News (@bbcnews)

Според словашката телевизия Markíza в колата е открит мобилния телефон на стрелеца. След това транспортното средство е било конфискувано.

Снимка: Ройтерс

Междувременно полицията е охранявала жилищната постройка, в която Юрай Цинтула живее със брачната половинка си в град Левице.

Те също е била отведена от полицията. При извеждането ѝ – малко след 20:30 часа вечерта през вчерашния ден, тя е протекция лицето си с вестник и не е желала да дава отговор на въпроси на медиите.


До момента се допуска, че претекстът за опита за ликвидиране против Роберт Фицо е това, че писателят не е бил склонен с политиката на настоящето държавно управление и с измененията, които то е направило и следва да направи.

Снимка: Ройтерс

Ако виновността на Юрай Цинтула бъде потвърдена, той може да получи от 25 години до пожизнен затвор.

Роберт Фицо ще бъде подложен на още една интервенция

Според уеб страницата на телевизионния канал Markíza Цинтула е признал пред проверяващите, че е възнамерявал нападението си няколко дни по-рано. По думите му единствено желал да нарани премиера, само че не и да го убие.


Юрай Цинтула е имал законно оръжието си повече от 30 години.

Следете развиването на тематиката в нашия онлайн репортаж

Той е публицист и стихотворец, който е основал литературния клуб Dúha в Левице, бил е и негов ръководител в предишното. Автор е на няколко стихосбирки. В предишното нападателят също е работил като охранител в повсеместен магазин в града.

Регистриран е случай, при който Юрай Цинтула е бил грубо обичай от мъж, който всявал вълнения в магазина.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР